04/02/2019 Δελτίο τύπου για ημερίδα στο προσωπικό Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης με την εταιρεία Alzheimer Αθηνών

04/02/2019 Δελτίο τύπου για ημερίδα στο προσωπικό Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης με την εταιρεία Alzheimer Αθηνών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 28/1/2019, στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) και η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, συνδιοργάνωσαν εκπαιδευτικό για το προσωπικό του Κέντρου Υγείας με θέμα: «Διαχείριση περιστατικών με άνοια και ανίχνευση πρώιμης συμπτωματολογίας».

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται, σε σειρά εκπαιδευτικών που θα λάβουν χώρα για το προσωπικό του Κέντρου Υγείας,  στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η ΕΠΑΨΥ για την υποστήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές και το οποίο χρηματοδοτείται από το The Coca-Cola Foundation σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, η κα Ελένη Μαργιώτη νευροψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Alzheimer Αμαρουσίου και ο κ. Παππάς Βασίλης, νευρολόγος, απάντησαν στις εξειδικευμένες ερωτήσεις των επαγγελματιών, επισήμαναν τους λόγους του επιπολασμού της άνοιας, τόνισαν την πολυπαραγοντικότητα της νόσου και ως εκ τούτου την ανάγκη σωστής διαφοροδιάγνωσης μέσω της κλινικής εικόνας του ασθενούς αλλά και μέσω της χορήγησης σταθμισμένων νευροψυχολογικών δοκιμασιών.

Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της τοπικής κοινότητας εμπίπτει στην Τρίτη ηλικία. Επίσης, ο κ. Παππάς υπογράμμισε τον προδιαθεσικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι ψυχικές διαταραχές, όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, στην ανάπτυξη άνοιας. 

Τέλος, στο πλαίσιο της ημερίδας, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών δεν απέκλεισε την έναρξη Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ «Τετράπολις» του Δήμου Μαραθώνα.   Η δράση αυτή αποκτά τεράστια σημασία λόγω της περιορισμένης πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής σε αντίστοιχες εξειδικευμένες δωρεάν υπηρεσίες.