08/12/2018 Κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία, άρθρο του κ. Γιαννόπουλου Παναγιώτη

08/12/2018 Κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία, άρθρο του κ. Γιαννόπουλου Παναγιώτη

Κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία


Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις συχνότερες και σοβαρότερες ψυχιατρικές διαταραχές. Σχεδόν το 20% των ατόμων άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.


Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλα συμπτώματα όπως : η καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, η έντονη μείωση του ενδιαφέροντος και της ευχαρίστησης, η μεταβολή της όρεξης και του βάρους, οι διαταραχές του ύπνου, η ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση,η κόπωση και η απώλεια της ενεργήτικότητας, τα αισθήματα αναξιότητας και οι ενοχές, η μείωση της συγκέντρωσης και η αναποφασιστικότητα, οι σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.


Οι πιθανές αιτίες της κατάθλιψης μπορεί να εντοπίζονται σε γενετικούς, σε βιοχημικούς-ενδοκρινικούς, σε ψυχολογικούς ή/και σε κοινωνικούς παράγοντες. Δυσάρεστα γεγονότα ζωής και δομικές ανωμαλίες του εγκεφάλου μπορούν να παίξουν ρόλο στην εκδήλωσή της.


Ειδικά για τους ηλικιωμένους πρέπει να τονιστεί ότι η κατάθλιψη δεν αποτελεί ένα φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης, αλλά μια ψυχική νόσο που πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δυστυχώς οι ηλικιωμένοι και οι φροντιστές τους σπάνια επιζητούν εξειδικευμένη βοήθεια.


Η αποστέρηση ερεθισμάτων, η επιδείνωση της σωματικής υγείας, η απώλεια του συντρόφου (πένθος) και των παιδιών (όταν φεύγουν από την οικογενειακή «φωλιά»), η διαμονή σε οίκο ευγηρίας, η έλλειψη κοινωνικού πλαισίου υποστήριξης, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ορισμένων φαρμάκων δρουν σαν προδιαθεσικοί παράγοντες στην εμφάνιση της κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία.


Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους εμφανίζει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Πολλές φορές συγχέεται με την άνοια και πολύ συχνά συνυπάρχει με άλλες σωματικές νόσους. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων ενώ πιθανές είναι και οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις διάφορες φαρμακευτικές ουσίες που λαμβάνουν. Επιπρόσθετα το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας δεν πρέπει καθόλου να υποτιμάται.


Ως προληπτικά μέτρα προτείνονται -στο μέτρο του δυνατού- η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή-φυσική ζωή, η ενίσχυση της κοινωνικότητας-δραστηριότητας, η πολυαισθητηριακή διέγερση και η έγκαιρη αντιμετώπιση των σωματικών νοσημάτων.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, φαρμακευτική αγωγή, ενίσχυση της δραστηριότητας-κοινωνικότητας, άσκηση του σώματος και του νου.


Οι ηλικιωμένοι δικαιούνται μια καλύτερη ποιότητα ζωής!


Παναγιώτης Γιαννόπουλος
Ψυχίατρος κλιμάκιου Σίφνου-Σερίφου Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ