12.12.2018 Ημερίδα με θέμα: Φυσικές καταστροφές: Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα

12.12.2018 Ημερίδα με θέμα: Φυσικές καταστροφές: Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας συνδιοργάνωσε με την Κάριτας Ελλάς ημερίδα με θέμα «Φυσικές καταστροφές: Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα».

 

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» και διεξήχθη στο πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Ψυχοκοινωνικής Στήριξης που λειτουργεί η ΕΠΑΨΥ από την 1η Αυγούστου στην περιοχή. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί πολίτες , πολλοί από τους οποίους βίωσαν τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Στανίσλαος Στουραΐτης, υπεύθυνος υποδομών του προγράμματος εκ μέρους της Κάριτας Ελλάς, παρουσιάζοντας την ταυτότητα, τους στόχους και τη δράση της οργάνωσης.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η κα Μπολοβίνα Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός- Ψυχοθεραπεύτρια που καλωσόρισε το κοινό και προλόγισε τους ομιλητές .

 

Η πρώτη εισηγήτρια, κα Φλωρεντία Χρυσοβέργη, Ψυχολόγος MSc, από το Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ περιέγραψε τις φάσεις εξέλιξης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών διακρίνοντας τους κατάλληλους από τους μη κατάλληλους τρόπους αντίδρασης των πολιτών καθώς και τις επιμέρους συνέπειες τους.

 

 

Ακολούθησε η κα Κατερίνα Θωμαΐδη, Κλινική Ψυχολόγος MSc από το Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ, αναφέρθηκε στην ψυχική ανθεκτικότητα ως προστατευτικό παράγοντα από στρεσογόνα και τραυματικά γεγονότα. Περιέγραψε τρόπους ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας όπως η θετική σκέψη και επισήμανε ότι αυτό που είναι σημαντικό ακόμη και σε περιπτώσεις που δοκιμάζονται τα ανθρώπινα όρια όπως οι στιγμές του Ιουλίου 2018, είναι η διαχείριση των δυσκολιών με τρόπο που δεν θα καταστεί δυσλειτουργικός και παθολογικός για το ίδιο το άτομο.

 

 

Τέλος, κα Ξένια Βαρβαρέσου, Κλινική Ψυχολόγος MSc- Ψυχοθεραπεύτρια και Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Κατ’οίκον Παρέμβασης στο Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ αναφέρθηκε στις πρώτες στιγμές παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης στην περιοχή και στη σημασία που είχε η κάλυψη των βασικών αναγκών του ατόμου προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Εν συνεχεία, η κα Βαρβαρέσου παρουσίασε αποσπάσματα από κλινικές συνεδρίες που συγκίνησαν το ακροατήριο και στάθηκαν αφορμή για περαιτέρω συζήτηση και διάλογο με το κοινό.

 

 

Η ημερίδα έκλεισε με προβληματισμό και περισυλλογή για όλα όσα έγιναν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.

Η συνάντηση έκλεισε με την επιθυμία όλων των παρευρισκομένων για συνέχιση παρόμοιων ενημερωτικών συναντήσεων και εκδηλώσεων.

 

Το Πρόγραμμα ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές της Αττικής χρηματοδοτείται από το The Coca-Cola Foundation σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.