13/04/2016 Δελτίο Τύπου: Η νόσος Alzheimer σήμερα. Δημιουργώντας δίκτυα συνεργασίας στην Τήνο

13/04/2016 Δελτίο Τύπου: Η νόσος Alzheimer σήμερα. Δημιουργώντας δίκτυα συνεργασίας στην Τήνο

Στις μέρες μας, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer (60% του συνόλου). ΗάνοιαείναινόσοςτηςΤρίτηςΗλικίαςκαι χαρακτηρίζεται από σοβαρή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών: της μνήμης, της προσοχής, του λόγου, της κρίσης, των εκτελεστικών δεξιοτήτων καθώς και της λειτουργικότητας. ΣτηνΕλλάδα, πάσχουναπό  άνοια 160 χιλιάδεςάνθρωποι, 7,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 28 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Τήνου λειτούργησε από Οκτώβριο το 2014 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016. Στο πλαίσιο του Συμβουλευτικού Σταθμού παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες ιατρείου μνήμης, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στην άνοια, ομάδες υποστήριξης φροντιστών και ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης. Οι ωφελούμενοι στην Τήνο ξεπέρασαν τα 150 άτομα τρίτης ηλικίας που αξιολογήθηκαν νευροψυχολογικά και έλαβαν ψυχολογική στήριξη στο πλαίσιο των ομάδων αλλά και ατομικά. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν και επαγγελματίες υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δημιουργήθηκε δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Κέντρου Υγείας Τήνου, του ΚΑΠΗ για την ενημέρωση και παραχώρηση γραφείου για την νευροψυχολογική αξιολόγηση, του ΚΗΦΗ και του Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων για την δημιουργία ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης και της Κινητής Μονάδα Ψυχικής Υγείας της ΕΠΑΨΥ.
Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία από τη Δρ. Παρασκευή Σακκά, πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια με θέμα τη νόσο Alzheimer στην Ελλάδα σήμερα. Η κα. Σακκά θα αναφερθεί στα δεδομένα για το alzheimerκαι σε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου. Εν συνεχεία, η κα. Ελένη Μαργιώτη, Νευροψυχολόγος, θα αναφερθεί στο φορτίο του φροντιστή στην άνοια και τη σημασία που έχει η υποστήριξή του.

Η κα. Μαρία Δελατόλα – Παγανέλη, Επαγγελματίας Υγείας στο Κέντρο Υγείας Τήνου και εκπαιδευμένη στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας στην άνοια θα μιλήσει για την εμπειρία της παρέχοντας τη φροντίδα στην περιοχή της Τήνο. Τέλος, η κα. ΜπέκυΠάσιο, ψυχολόγος, υπεύθυνη στο Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια Τήνου θα αναφερθεί στο δίκτυο συνεργασίας στην Τήνο, τις δράσεις που έγιναν και τις σκέψεις για τη συνέχεια στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας στην Τρίτη Ηλικία στο νησί της Τήνου.

Θα ακολουθήσει μετά ανοιχτή συζήτηση με το κοινό όπου οι ειδικοί θα απαντήσουν σε ερωτήματα που μπορούν να τεθούν σε αυτούς.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.