19/10/2016 Δελτίο τύπου για την συμμετοχή της ΕΠΑΨΥ στην αναθεώρηση του διαγωνστικού εργαλείου ICD- 11

19/10/2016 Δελτίο τύπου για την συμμετοχή της ΕΠΑΨΥ στην αναθεώρηση του διαγωνστικού εργαλείου ICD- 11

Η ΕΠΑΨΥ συμμετέχει ως ελληνικός εταίρος στη διεθνή έρευνα για την  αναθεώρηση του ICD- 11 για τις διαγνωστικές κατηγορίες της σχιζοφρένειας και της κατάθλιψης με τη ενεργό συμμετοχή ληπτών και φροντιστών τους .

Την έρευνα συντονίζει το συνεργαζόμενο με τον Π.Ο.Υ. ερευνητικό κέντρο ψυχικής υγείας στη Λιλ της Γαλλίας.  Σκοπός της έρευνας είναι να καταδειχθεί πόσο γίνονται κατανοητές στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας οι διαγνωστικές κατηγορίες καθώς και η ψυχιατρική ορολογία των συμπτωμάτων κάθε διαγνωστικής κατηγορίας. Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται η μεγαλύτερη εμπλοκή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις διαγνωστικές διαδικασίες και η βελτίωση της επικοινωνίας ιατρού-ασθενούς.

 

Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των συμμετεχόντων φορέων απ’ όλες τις χώρες στη Λιλ. Την Ελλάδα και την ΕΠΑΨΥ εκπροσώπησαν οι ψυχολόγοι  του Κέντρου Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην Κοινότητα «Franco Basaglia», Μαρίνα Σκουρτέλη και Φώτης Βασιλόπουλος.

 

Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ο σκελος της εκπαίδευσης για την χορήγηση των ερωτηματολογιων, στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας του WHO για την αναθεώρηση του ICD-11, με τη συμμέτοχη ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. 

 

Πιο συγκεκριμένα, υποδεχτήκαμε στο Κ.Η. την κ. Francoise Leherpeux, συντονίστρια της έρευνας,   και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το ελληνικό site (Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην Κοινότητα Franco Basaglia- ΕΠΑΨΥ) έλαβε το καλύτερο feedback ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα sites του κόσμου για την εφαρμογή του ερευνητικού πρωτόκολλου.