26/10/2016 Δελτίο Τύπου συμμετοχής των επαγγελματιών του Κέντρου Ημέρας της Ε.Π.Α.Ψ.Υ στο ERASMUS TUTO

26/10/2016 Δελτίο Τύπου συμμετοχής των επαγγελματιών του Κέντρου Ημέρας της Ε.Π.Α.Ψ.Υ στο ERASMUS TUTO

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΨΥ ΣΤΟ  ERASMUS TUTO: ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Tuto, πρόγραμμα  ανταλλαγής εργαζομένων στην ψυχική υγεία, συμμετείχαν τέσσερις εργαζόμενοι του Κέντρου Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην κοινότητα «Franco Basaglia» της ΕΠΑΨΥ.

Συγκεκριμένα, η Αγγελική Κολοκοτσά και ο Φώτης Βασιλόπουλος , ψυχολόγοι του ΚΗ , επισκέφθηκαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Saint Martin και εξω-νοσοκομειακές δομές του στην κοινότητα στην πόλη Namur του Βελγίου.

Ο συγκεκριμένος φορέας αποτελεί και τον διαχειριστή του προγράμματος στο σύνολό του.

 

Πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις σε δομές που υπάγονται στο ψυχιατρείο ήταν μεταξύ άλλων, το ψυχιατρικό τμήμα των γενικών φυλακών, το τμήμα ακούσιων νοσηλειών και το νοσοκομείο ημέρας που βρίσκεται εκτός ψυχιατρείου στο κέντρο της πόλης.  

Παρουσιάσεις και διαλέξεις

Η ψυχολόγος του ΚΗ,  Ίλια Χατζή επισκέφθηκε το «Ouvre Falret» στο Παρίσι. Με τα δικά της λόγια: «Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus + είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τον οργανισμό  Ouvre Falret που εδρεύει στο Παρίσι και διατηρεί 30 υπηρεσίες ψυχικής υγείας εξυπηρετώντας 2.024 ενήλικες με προβλήματα ψυχικής υγείας το χρόνο.

Παρακολούθησα και συμμετείχα στο καθημερινό πρόγραμμα του Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Foyer de vi όπου ζουν 20 ενήλικες με ψυχωσική συνδρομή. Στόχος της βραχείας διαμονής τους εκεί αποτελεί η υποστήριξη των ατόμων αυτών στην καθημερινή τους διαβίωση, η ένταξη τους στην κοινότητα μέσω ψυχοεκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, η εκπαίδευση και η προετοιμασία των ενοίκων σε αυτόνομη διαβίωση (εύρεση εργασίας, διαμονή σε διαμέρισμα, ενοικίαση δικό τους σπιτιού). Συμμετείχα στις συναντήσεις της Διεπιστημονικής Ομάδας του ξενώνα, σε συναντήσεις διασύνδεσης του ξενώνα με την κοινότητα όπου συμμετείχε εκπρόσωπος του Δήμου και του τοπικού Κέντρου Υγείας .

Παρακολούθησα, επίσης, τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας στο Résidence du Dr. Arnaud και επισκέφτηκα την ομάδα κατ’ οίκον παρέμβασης SAMSAH που λειτουργεί στο Παρίσι, εξυπηρετεί 40 άτομα με ψύχωση στο σπίτι τους και έχει λάβει κρατική επιχορήγηση για να λειτουργεί για 15 χρόνια.

Επισκέφτηκα τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό au petit Colibri που έχει καφετέρια στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού και εργάζονται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τέλος, έμεινα σε δωμάτιο του CHRSFoyerFALRETπου υπάρχουν ατομικά δωμάτια για γυναίκες με ψυχωσική συνδρομή όπου μένουν εκεί μετά από νοσηλεία μέχρι να σταθεροποιηθούν και να αποφασιστεί σε ποιο πλαίσιο θα ενταχθούν».

Ξενώνας Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Foyer de vie»: