iFightDepression

Κέντρο συντονισμού EAAD
European Alliance Against Depression e. V. (EAAD)
Semmelweisstrasse 10
04103 Λειψία
Γερμανία
Τηλέφωνο: +49 341 9724440
Fax: +49 341 9724539
 
EUROPEAN ALLIANCE AGAINST DEPRESSION

Το εργαλείο iFightDepression είναι ένα δωρεάν  διαδικτυακό πρόγραμμα αυτοδιαχείρισης ήπιων μορφών κατάθλιψης για ενήλικες και έφηβους, το οποίο αναπτύχθηκε με σκοπό να βοηθήσει τα άτομα να αυτοδιαχειριστούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να προωθήσει την ανάρρωση με την υποστήριξη ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία (ψυχικής) υγείας.

Είναι διαθέσιμο σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα ότι τα καθοδηγούμενα προγράμματα είναι περισσότερο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης από ό,τι τα προγράμματα χωρίς επίβλεψη. Επομένως, ένα κεντρικό στοιχείο του εργαλείου είναι η καθοδήγηση από επαγγελματίες (ψυχικής) υγείας. Οι εν λόγω επαγγελματίες θα πρέπει να είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι στο συγκεκριμένο εργαλείο και προτείνεται να διατηρούν προσωπική επαφή (μέσω τηλεφώνου ή προσωπικής συνάντησης) καθ’ όλη την πορεία της παρέμβασης.

Το εργαλείο στηρίζεται στις βασικές αρχές της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΓΣΘ), η οποία έχει τεκμηριωθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Το εργαλείο περιέχει κείμενα και γραφήματα, δομημένα με σαφήνεια και γραμμένα σε απλή γλώσσα. Επιπλέον, προσφέρονται ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης της διάθεσης καθώς και φύλλα εργασίας για προσωπική εξάσκηση.

Αποτελείται από 6 βασικά εργαστήρια (workshops) τα οποία οι χρήστες μπορούν να επεξεργάζονται με το δικό τους ρυθμό.
Τα βασικά εργαστήρια:
1. Σκέψη, συναίσθημα και συμπεριφορά
2.Ύπνος και κατάθλιψη
3. Πώς να σχεδιάζεις και να κάνεις ευχάριστα πράγματα
4. Πώς να ολοκληρώνεις τις δουλειές σου
5. Αναγνώριση των αρνητικών σκέψεων
6. Αλλαγή των αρνητικών σκέψεων

Για έφηβους και νέους ηλικίας 15-24 ετών, είναι διαθέσιμη μια προσαρμοσμένη εκδοχή του προγράμματος με ειδικά επιπλέον εργαστήρια σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις και το κοινωνικό άγχος.

Εάν ενδιαφέρεστε για το εργαλείο και αντιμετωπίζετε κατάθλιψη, μπορείτε να συνδεθείτε και να το χρησιμοποιήσετε, με την προϋπόθεση πως σας έχουν δοθεί κωδικοί πρόσβασης για το πρόγραμμα.
 
Το εργαλείο είναι προσβάσιμο μόνο σε εγγεγραμμένους ασθενείς μέσω ενός προσωπικού λογαριασμού. Για να αποκτήσετε πρόσβαση και περισσότερες πληροφορίες σας παρακαλούμε στείλτε email στο ifd@epapsy.gr  Για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο πρέπει να έχετε προηγουμένως λάβει στο εμαιλ σας τα απαραίτητα στοιχεία σύνδεσης.
H χρήση του εργαλείου πρέπει να γίνει ιδανικά με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα σας καθοδηγεί.

Εάν είστε επαγγελματίας υγείας και ενδιαφέρεστε για την εφαρμογή του εργαλείου στο πλαίσιο της πρακτικής σας, επικοινωνήστε με το d.galanis@epapsy.gr

Παράλληλα με το εργαλείο, μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα  www.ifightdepression.com , η οποία στοχεύει να παρέχει τεκμηριωμένη ενημέρωση σχετικά με την κατάθλιψη και την αυτοκτονική συμπεριφορά στις ακόλουθες ομάδες:
  • ευρύ κοινό
  • νέοι
  • οικογένεια και φίλοι
  • επαγγελματίες στην κοινότητα (ΜΜΕ, εκπαιδευτικοί, ιερείς, αστυνομία)
  • επαγγελματίες υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί)
Η ιστοσελίδα αποτελείται από διάφορες υποσελίδες για ποικίλα θέματα που αφορούν την κατάθλιψη, π.χ. πληροφορίες σχετικά με τα αίτια, τα συμπτώματα και τις δυνατότητες θεραπείας της κατάθλιψης. Είναι διαθέσιμη σε διάφορες γλώσσες και σύντομα θα μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Οι επισκέπτες μπορούν να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης, να παρέχουν ανατροφοδότηση στην ιστοσελίδα, να ενημερώνονται για πηγές βοήθειας στην περιοχή τους καθώς και άλλα χρήσιμα links, να συμβουλευτούν ένα γλωσσάριο όρων και να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα λήψης συγκεκριμένου υλικού ανά περιοχή.

Για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας υπάρχει διαθέσιμη online εκπαίδευση στα αγγλικά εδώ: https://ifightdepression.com/en/healthcare-professionals/ifightdepression-online-training
 
Η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί. Επικοινωνήστε μαζί μας στο ifd@epapsy.gr
Γενικές Πληροφορίες - Κατάθλιψη
  • Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και συχνά απειλητική για τη ζωή ψυχική ασθένεια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο.
  • Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Άνδρες και γυναίκες από κάθε ηλικία, μορφωτικό επίπεδο ή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση υποφέρουν από την κατάθλιψη.
  • Είναι μια πολύ συχνή διαταραχή η οποία επηρεάζει περίπου 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 10 άνδρες σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Κάθε χρόνο, στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 7% του πληθυσμού βιώνει ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο.
  • Επιπλέον, η κατάθλιψη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονική συμπεριφορά. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (2014), περίπου 800.000 άτομα παγκοσμίως αυτοκτονούν κάθε έτος. Το ποσοστό των αποπειρών αυτοκτονίας είναι σχεδόν 20 φορές μεγαλύτερο από αυτό.

Το εργαλείο και η ιστοσελίδα συντονίζονται και παρέχονται από την European Alliance Against Depression (www.EAAD.net). Και τα δύο προϊόντα είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητικού προγράμματος PREDI-NU (Preventing Depression and Improving Awareness through Networking in the EU), το οποίο συντόνισε ο καθηγητής Urlich Hegerl (Γερμανία) σε συνεργασία με την καθηγήτρια Ella Arensman (Ιρλανδία) από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2014.