Ξενώνας Ψ.Κ.Α. «ΘΕΤΙΣ» Προστατευόμενο Διαμέρισμα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Καλύμνου 5, Χαλάνδρι – T.Κ. 152 31
Τηλ./ Φαξ: 210 6727601
Url: www.epapsy.gr- e-mail:thetis@epapsy.gr
Υπεύθυνη: Καραδεδέ Βαρβάρα

Βρείτε μας στο χάρτη

Ξενώνας Ψ.Κ.Α. «ΘΕΤΙΣ» Προστατευόμενο Διαμέρισμα

Ο Ξενώνας ΘΕΤΙΣ άρχισε τη λειτουργία του το Σεπτέμβρη του 1993 στο Χολαργό στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αποασυλοποίηση και Αποκατάσταση ΠΙΚΠΑ Λέρου» (Κανονισμός 815/84 ΕOΚ). Είναι ο πρώτος Ξενώνας (Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του άρθρου 9 του Ν.2716/99) που λειτούργησε στην Ελλάδα για άτομα με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες. Σήμερα στεγάζεται στο Δήμο Χαλανδρίου.

Αποτελεί δομή μακράς διαμονής (έως 36 μήνες) όπου παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για ενήλικες µε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ένοικοι του Ξενώνα είναι εννέα άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες (μέσος όρος ηλικίας, 45 έτη), κάποιοι από τους οποίους  είχαν την εμπειρία μακροχρόνιου κοινωνικού αποκλεισμού στο ίδρυμα πρώην ΠΙΚΠΑ Λέρου, οι οποίοι, μέσα από τα ερεθίσματα που προσφέρει η ζωή τους στην κοινότητα και το υποστηρικτικό πλαίσιο που τους παρέχει ο Ξενώνας, κατάφεραν να ξαναβρούν τη θέση τους και να γίνουν ενεργοί πολίτες.

Το προσωπικό του Ξενώνα «ΘΕΤΙΣ» αποτελείται από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων του τομέα ψυχικής υγείας, που απασχολείται σε 24ωρη βάση με στόχο:

  • Την παροχή ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης και φροντίδας των ενοίκων.
  • Την ανάπτυξη και βελτίωση των κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων τους
  • Την αποκατάσταση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεών τους.
  • Την ενθάρρυνση της κοινωνικής τους συμμετοχής
  • Την μείωση των διακρίσεων και στην παροχή θεραπευτικού περιβάλλοντος  που να ευνοεί την κοινωνική επανένταξη,
  • Την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων
  • Την προεπαγγελματική και επαγγελματική τους κατάρτιση

Επίσης, στον Ξενώνα υπάρχει η δυνατότητα εποπτευόμενης εκπαίδευσης για σπουδαστές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Για το σκοπό αυτό, έχει δημιουργηθεί βιβλιοθήκη ,πλούσια σε έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, γύρω από την Ψυχική Υγεία και ειδικότερα σε σχέση με την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση.

Ακόμη, μέσα στα πλαίσια της γνωριμίας και της συνεργασίας με την κοινότητα, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθελοντών που υποστηρίζει το έργο μας και συμβάλλει καθοριστικά στις διοργανώσεις της δομής.

Φωτογραφίες
Προστατευμένο Διαμέρισμα

Το Προστατευμένο Διαμέρισμα αποτελεί Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (του άρθρου 9 του Ν.2716/99) και δημιουργήθηκε το 2000 με σκοπό την παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένης θεραπευτικής υποστήριξης σε 2 άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο στόχος της λειτουργίας του είναι η μεγαλύτερη, κατά το δυνατόν, αυτονόμησή των ενοίκων του και η κοινωνική αποκατάσταση και ενσωμάτωσή τους. 

Με τη διαμονή τους στο Προστατευμένο Διαμέρισμα, οι ένοικοι αποκτούν «το δικό τους» σπίτι. Φροντίζουν τους προσωπικούς τους χώρους, χρησιμοποιούν τις οικιακές συσκευές, προετοιμάζουν τα γεύματά τους, οργανώνουν και πραγματοποιούν τις αγορές τους, αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, αναπτύσσουν το προσωπικό τους δίκτυο σχέσεων με το φιλικό και συγγενικό τους περιβάλλον και -εφόσον είναι δυνατόν- αποκτούν επαγγελματική απασχόληση.

Υποστηρικτές

Δείτε επίσης